Zakelijk

Wat gebeurt er tijdens het inkoopproces?

november 3, 2018

Het inkoopproces is het inkopen van producten die in dezelfde vorm weer worden doorverkocht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een winkeleigenaar die kleding inkoopt bij een groothandel.

Er zijn een paar stappen die een persoon moet doorlopen voor een goedlopend inkoopproces.

  • Offerte en prijsvergelijking

Dit gebeurt meestal via het internet. Vaak worden bij groothandels de prijzen niet weergegeven, waardoor je een offerte moet aanvragen voor de producten die je wil inkopen. De offerte is een bewijs en er kan verantwoording mee worden afgelegd.

  • Inkoopbeslissing

Na het maken van calculaties en het vergelijken van prijzen bij verschillende leveranciers, maakt de inkoper een beslissing. Hiervoor spelen natuurlijk meerdere factoren mee dan alleen de prijs, bijvoorbeeld de inkoopovereenkomsten en de kwaliteit.

  • Bestelling

De voorraad wordt automatisch bijgewerkt. De leverdatum moet in de gaten gehouden worden, zodat de inkoper de producten op tijd binnenkrijgt.

  • Ontvangst

Bij ontvangst moet de kwaliteit worden gecontroleerd en of het aantal bestelde artikelen klopt.

De magazijnmeester bewaart de ontvangen producten in een afgesloten magazijn.

  • Retourneren

Als de kwaliteit niet voldoet aan de eisen, er is te veel geleverd of besteld of de levertijd is overschreden, kan de inkoper de producten retourneren naar de leverancier. Er moet hiervoor een creditnota worden ontvangen.

  • Betaling

Als de bestelde producten aan alle verwachtingen voldoen, betaalt de inkoper de factuur.