Juridisch

Strafzitting: accepteren of in bezwaar gaan?

oktober 14, 2018

Als jij een klein strafbaar feit hebt begaan, dan is het volgens ons rechtssysteem niet altijd nodig dat deze door een rechter behandeld wordt. De Officier van Justitie wordt ingezet als er kleine misdrijven zijn begaan die worden bestraft met boetes, rij-ontzeggingen en taakstraffen. Deze straf ontvang je in een officiƫle brief of je wordt opgeroepen voor een tomzitting. Aangezien jij het misdrijf daadwerkelijk hebt begaan lijkt het je weinig nut te hebben om hier een tomzitting advocaat voor in te schakelen. Maar is dit ook zo?

Het nut van een advocaat

Een advocaat kan in het geval van een strafzitting op twee manieren heel nuttig voor je zijn. Ten eerste heeft deze ervaring en kan hij of zij exact bepalen of jouw straf terecht is of niet. Je krijgt dus advies en raad van iemand die hierin is gespecialiseerd en dat is heel wat waard. Ten tweede kan de advocaat je vertegenwoordigen en jouw strafbeschikking aanvechten. Dat betekent dat er een rechter zal worden ingeschakeld in plaats van alleen de Officier van Justitie. In feite krijg je dan een second opinion van iemand die geschoold is en ervaren is met ons rechtssysteem. Het is goed mogelijk dat een rechter bepaalt dat de Officier van Justitie niet terecht was. Je straf wordt mogelijk kwijtgescholden of verlaagd.

De implicaties

Uiteraard is het volledig jouw beslissing of je een advocaat wilt inhuren of niet. Doe je dit niet, dan zit je je straf uit, betaal je je boete en ga je verder met je leven. Je hebt dan echter wel een aantekening op je strafblad en dat kan je toekomstplannen in de weg staan. Als je een andere baan wilt zoeken of als je in het buitenland wilt werken kan je om deze aantekening worden afgewezen. Denk dus heel goed na voordat je besluit geen advocaat te gebruiken. De implicaties kunnen groter blijken dan je denkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!